Wij en de wereldbol (45)

vogels en vissenDe Poor Knights Islands zijn boven water ook erg interessant! Zo’n 200 jaar geleden woonden hier Maori, maar sinds er een ruzie was tussen twee stammen en alle Maori op de eilanden uitgemoord werden, zijn de eilanden ‘tapu’ (taboe) en krijg je een stevige boete van 100.000 euro als je aan land gaan. Niet in het minst omdat het ook een natuurreservaat is, waar alleen nog ‘native’ vogels leven en geen varkens, possums en dergelijke.

De eilanden zijn geerodeerde vulkanen, en dankzij een jarenlange erosie zijn er veel grotten en tunnels overbleven. Waaronder de grootste zeegrot en de hoogste rots-boog van de wereld, of het zuidelijk halfrond, of Nieuw Zeeland. De zeegrot was zo groot (136 m lang, 30 m hoog), dat we er met de hele boot in konden! Maar de vogels en de vissen zijn zeker zo interessant. Dankzij het reservaat zijn de Buller Petrels (zeevogels) teruggekomen wereldbolvan 1000 vogels naar zo’n 3 miljoen. Die zagen we dus heel veel: ze aten mee met de trevally’s (vissen). Die hebben zo’n zelfde populatiegroei meegemaakt, en nu zijn er weer grote scholen vis die op jacht zijn naar eten aan de oppervlakte van het water. Dan zie je al hun ruggen zelfs boven het water uitkomen. En onder water is dat trouwens ook een gaaf gezicht, zo’n jagende school vissen!

En de wereldbol was er ook weer! Het lijntje is bijna rond, maar we moeten nog terug naar Auckland en natuurlijk ook nog via HongKong naar Nederland!