Onder water!

kelpEn gedoken hebben we! We waren eerst bij Goat Island. Daar hebben we gesnorkeld: het weer was niet optimaal voor een mooie onderwatervideo, en het water was tussen het strand en het eiland niet erg diep. Dus we hebben wel veel kelp gezien, eagle rays en veel nieuwsgierige vissen. En na dik een uur hadden we het wel gezien – en koud.

Beter was het bij de Poor Knights Islands. We verbleven in Tutukaka, en daar vandaan ligt het eilandengroepje op ongeveer een uur varen. En precies de twee dagen dat we hier doken, was het schitterend weer! De eerste dag gingen we daarom naar de Pinnacles, net ten zuiden van de eilanden. De duik daar was leuk, maar niet geweldig, vanwege het slechte zicht (10 meter) en de redelijk sterke stroming. Ook hier was veel kelp, en daar moet je soms mee oppassen: als je je ogen focust op het kelp als ‘vast punt’, dan lijkt ineens de rots eronder te bewegen! Hier wordt je heel snel misselijk van! We zagen zeker een tiental stingrays, die verstopt lagen tussen het kelp.
clown nudibranchDe tweede duik was bij de Blue Maomao Arch, dit was een fantastische duik met meer zicht door een tunnel met, hoe kan het anders, honderden blue maomao’s. De lichtval was schitterend. En aan de andere kant van de tunnel was het een nudibranch-feest! Nudibranch zijn een soort naaktslakken, maar dan in de meest fantastische kleuren. Tot zover hadden we die alleen in heel klein formaat gezien, tot anderhalve centimeter groot. Maar hier zijn ze wel 10 centimter groot! Gaaf zeg! Er waren er heel veel, clown nudibranch, gem nudibranch… vanalles.

De tweede dag hebben we bij Middle Arch gedoken. Ook hier waren de rotsen voor de tunnel (in dit geval eentje die ook boven water te zien was) schitterend kleurrijk begroeid met koralen, sponzen en ander spul. En dus ook weer poor knightsnudibranch. Tientallen in groepjes bij elkaar. En de rozetten met de eitjes zagen we ook heel veel. Blijkbaar is het ook voor deze beestjes lente! De tweede duik was in de buurt van Blue Maomao Arch, de locatie heette Magic Wall. Tja, en die naam zegt natuurlijk alles. Dus behalve enkele stingrays tussen het kelp en diverse grote snappers, zagen we het rijke, kleurrijke leven op de steile muur onder water.

Het waren erg mooie duiken en we kunnen Jacques Cousteau wel gelijk geven – dit is een erg mooi duikgebied (en we hebben het nog niet eens in de zomer gezien!).